Een glaasje goed voor denkvermogen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een glaasje alcohol per dag vermindert het risico van mentale achteruitgang bij oudere vrouwen. Dit is de conclusie van onderzoekers van Harvard.
Uit de Nurses’ Health Study werden 12.480 vrouwen tussen de 60 en 82 jaar geselecteerd. Zij werden gedurende twee jaar gevolgd. Na die twee jaren waren er nog 11.102 vrouwen in het onderzoek. De mate van alcoholgebruik was begin jaren tachtig vastgesteld toen de Nurses’ Health Study begon. Alcoholgebruik werd bepaald via vragenlijsten. Een telefonisch onderzoek werd gedaan om het denkvermogen te bepalen en om een eventuele achteruitgang in verloop van de tijd te kunnen constateren.
Gematigde drinkers, minder dan vijftien gram alcohol per dag, overeenkomend met ongeveer één glas bier of wijn, scoorden gemiddeld beter dan degenen die geen alcohol gebruikten. Gematigde drinkers hadden 23% minder risico van aantasting van algemeen denken en 19% minder risico van aantasting van alle mentale functies samen ten opzichte van niet drinkers. Het risico van achteruitgang in twee jaar tijd was voor de drinkers 15% minder ten opzichte van de niet-drinkers. De soort drank bleek geen verschil te maken.
De onderzoekers merken op dat al eerder was vastgesteld dat meer glaasjes de hersenwerking verminderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.