Effect griepvaccin neemt al na maanden af

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Het jaarlijkse griepvaccin, vooral bedoeld om ouderen en kwetsbaren te beschermen, neemt al na enkele maanden af in effectiviteit.

Aan de Japanse studie namen meer dan 83.000 65-plussers deel waarvan een deel het jaarlijkse griepvaccin kreeg. Ze werden gevolgd vanaf april 2014 tot april 2020. 

Tijdens de volgperiode kregen 7401 deelnemers (8,9%) de griep en er waren 270 ziekenhuisopnames gerelateerd aan influenza. Bij gevaccineerde personen was de kans op influenza met 53% significant kleiner dan bij personen die het griepvaccin niet kregen. Er werd echter geen significant verschil gezien tussen beide groepen voor wat betreft het aantal ziekenhuisopnames. De effectiviteit van het vaccin hield 4 tot 5 maanden aan, daarna nam de werking af.

De wetenschappers vermoeden dat de immuunrespons van ouderen op het influenza-vaccin lager is naarmate de leeftijd vordert. Hierdoor blijft de bescherming van het vaccin vermoedelijk niet het hele jaar. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen