Elektroacupunctuur bij operatie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Stimulatie met elektroacupunctuur bij een operatie verkleinde de kans op misselijkheid die een patiënt vaak na een operatie ervaart. Het werkt zelfs beter dan het geven van een medicijn tegen de misselijkheid.
De 75 deelnemers ondergingen een ingrijpende borstoperatie. Ze kregen hierna de acupunctuurbehandeling, ondansetron (Zofran) tegen misselijkheid of een placeboacupunctuurbehandeling. Gekeken werd naar het voorkomen van misselijkheid, braken, inname van antibraakmiddelen en pijn.
Zowel na twee uur als na 24 uur scoorden de personen in de acupunctuurgroep en in de medicijngroep significant beter op alle punten dan de placebogroep. Bij de acupunctuurgroep moest bij 19% van de personen met antibraakmiddelen worden ingegrepen, bij de medicijngroep was dit 28% en bij de placebogroep was dit 54%. Ook kwam er bij de acupunctuurgroep significant minder misselijkheid voor en was de misselijkheid minder hevig. Bij de medicijngroep groep kwam misselijkheid twee keer zo vaak voor als bij de acupunctuurgroep. Bij de placebogroep was dit zelfs ruim vier keer zo vaak. Verder ervoer de acupunctuurgroep minder pijn na de operatie in vergelijking met de andere groepen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.