Elimineert vitamine C kankerstamcellen?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Toediening van vitamine C kan mogelijk helpen om kankerstamcellen te elimineren door beïnvloeding van de expressie van gerelateerde genen.

Voor het experiment werd gebruik gemaakt van MCF7-cellen. Deze cellen zijn afkomstig van een veelgebruikte humane borstkankercellijn die dient als model voor hormoonafhankelijke borstkanker. De cellen werden blootgesteld aan hypoxie (zuurstoftekort) om de ontwikkeling van kankerstamcellen te bevorderen. Vervolgens werden de cellen behandeld met vitamine C waarna de genexpressieniveau’ s van vier stamcel-gerelateerde genen werd onderzocht. 

Vitamine C was in staat de vermenigvuldiging van kankerstamcellen tegen te gaan. Onder invloed van vitamine C nam de expressie van het gen BAX toe dat apoptose bevordert, terwijl de expressie van de genen NF-κB1 en DNMT1 afzwakte. 

Het elimineren van kankerstamcellen is een uitdaging vanwege hun verhoogde resistentie tegen medicijnen. Mogelijk kan vitamine C toediening helpen om de groei van kankerstamcellen te remmen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.