EMA grotendeels door farmacie gesponsord

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het Europese geneesmiddelenbureau EMA, European Medicines Agency, wordt voor 89% gefinancierd door farmaceutische bedrijven. 

Dit blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in de British Medical Journal. De EMA is belast met het toezicht op de ontwikkeling, evaluatie en veiligheid van geneesmiddelen voor zowel dierlijk als humaan gebruik binnen de Europese Unie. Onder andere evalueert het agentschap de toelating van geneesmiddelen op de Europese markt.

De afgelopen decennia is sprake van een forse toename van farmaceutische invloed in het budget van de EMA. Waar in 1995 20% van het budget afkomstig was van farmaceutische bedrijven, was dat in 2010 75% en in 2022 maar liefst 89%. Overigens is dit niet alleen in Europa het geval. Wereldwijd worden de zes grootste geneesmiddelenbureaus in toenemende mate gesponsord door de farmacie. Van alle agentschappen kreeg de Australische Therapeutic Goods Administration (TGA) maar liefst 96% van hun budget van de farma. Zelfs de Amerikaanse FDA, een door de overheid goed gefinancierde instantie, meldt dat 65% van haar budget voor de evaluatie van geneesmiddelen afkomstig is van de industrie.

Patiënten en artsen verwachten van de autoriteiten dat geneesmiddelen onbevooroordeeld en na gedegen onafhankelijk onderzoek op de markt komen. De farmaceutische afhankelijkheid van de medicijnagentschappen maakt dit echter wel erg moeilijk.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.