Endotoxinen in sigarettenrook

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In een rokerig vertrek is de concentratie endotoxinen in de lucht enige honderden malen hoger dan in een rookvrije omgeving. Endotoxinen is een verzamelnaam voor een groep van giftige stoffen uit bacteriën of bacteriële lipopolysacchariden met sterke ontstekingen veroorzakende werking. Gewoonlijk komen endotoxinen in lage concentraties in de lucht voor. Zo vormt stof in de lucht met verhoogde concentraties endotoxine een beroepsrisico voor boeren die hiermee een sterk verhoogde kans op chronische bronchitis hebben. In de huiselijke omgeving dragen endotoxinen bij tot astma.
Met behulp van een experimentele opstelling aan de Universiteit van Lund in Zweden werden endotoxinen uit sigarettenrook in een filter verzameld. Het effect van roken werd nagebootst door de apparatuur gedurende acht tot tien minuten een sigaret te laten ‘roken’. Om het effect van passief roken te imiteren werd elk half uur in een zeven uur durende proef in een niet geventileerde kamer door de apparatuur een sigaret ‘gerookt’. Ter vergelijking werden luchtmonsters onderzocht van een rookvrij vertrek. De concentraties endotoxinen in het rokerige vertrek waren ruim 120 maal hoger dan in de rookvrije kamer. Bovendien bleek het tabaksendotoxine één van de meest agressieve vormen van alle bekende soorten endotoxinen.
Al enige jaren werd vermoed dat sigarettenrook endotoxinen zou bevatten. Het nu gepubliceerde Zweedse onderzoek, gebaseerd op ingenieuze chemische analyse van sigarettenrook, is een bevestiging van deze veronderstelling. De gevonden resultaten kunnen een verklaring vormen voor het veelvuldig voorkomen van luchtwegaandoeningen onder rokers. Het feit dat passief roken eveneens blootstelling aan extreem hoge concentraties endotoxinen met zich meebrengt, is een geheel nieuw gezichtspunt.
De onderzoekers van de Universiteit van Lund hopen dat de nieuwe inzichten van nut zullen zijn bij antirookcampagnes. Voortzetting van het onderzoek naar endotoxinen uit sigarettenrook richt zich op de hechting aan huisstof dat lang blijft hangen in een vertrek waar iemand gerookt heeft.


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.