Essentiële aminozuren voor ouderen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Oudere mensen kunnen beter alleen suppletie met essentiële aminozuren voorgeschreven krijgen voor de spieropbouw. Extra niet-essentiële aminozuren helpen de spieren niet.
Ouderen krijgen soms aminozuren voorgeschreven om de leeftijdsgebonden spierafname (sarcopenie) te compenseren. Bij een verminderde lichaamsbeweging neemt ook de eetlust vaak af. Om de oudere zo weinig mogelijk te belasten met voeding, kan het daarom van belang zijn dat een supplement niet meer stoffen bevat dan srtikt nodig. Daarom heeft een dergelijk supplement de voorkeur boven gewone voeding of eiwitten.
Amerikaans onderzoek vergeleek een groep van zes personen met een gemiddelde leeftijd van 69 jaar die dagelijks suppletie met 18 gram essentiële aminozuren namen met een vergelijkbare groep (gemiddeld 71 jaar) van acht personen die naast deze essentiële aminozuren ook 22 gram niet-essentiële aminozuren slikten.
Bij beide groepen gaf het onderzoek dezelfde resultaten. Oudere mensen kunnen dus beter alleen suppletie met essentiële aminozuren nemen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.