EU geeft jodiumadvies

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De Europese Unie stelde onlangs de aanbevolen inname (adequate intake, AI) van jodium vast. Met AI wordt de gemiddelde dagelijkse inname bedoeld die adequaat blijkt voor een gezonde populatie. Voor volwassenen bedraagt de AI van jodium 150 mcg per dag en komt hiermee overeen met het advies van het Amerikaanse Institute of Medicine (IOM).

De European Food Safety Authority (EFSA) stelde de AI voor zuigelingen en kinderen op 70 tot 130 mcg per dag. Aan zwangere en borstvoedende vrouwen adviseert de EFSA een AI van 200 mcg per dag. De AI voor zuigelingen en kinderen is gebaseerd op een grootschalige studie onder Europese schoolgaande kinderen. Hieruit bleek dat het risico van krop het laagst was bij een dergelijke jodiuminname. Zwangere vrouwen hebben een grotere behoefte aan jodium door een toename van de productie van schildklierhormonen en een verhoogde opname van jodium door de placenta en de foetus.

Volgens de World Health Organisation (WHO) is een jodiumtekort wereldwijd de meest voorkomende vermijdbare oorzaak van hersenschade. Populaties met een verhoogd risico van een tekort hebben een lager IQ in vergelijking met populaties met een adequate jodiuminname. Zelfs een mild tekort kan een grote impact hebben op de hersenontwikkeling van foetussen en jonge kinderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.