FDA valt door de mand

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bijna 20% van de onderzoekers van de Amerikaanse Food and Drug Administration zegt desgevraagd in een onderzoek in 2002 dat ze onder druk zijn gezet om medicijnen goed te keuren of om goedkeuring aan te bevelen, ondanks dat ze vraagtekens zetten bij het risico en de effectiviteit ervan. Ook zegt tweederde van de wetenschappers weinig vertrouwen te hebben in de mogelijkheden om bijwerkingen van de voorgeschreven medicijnen te achterhalen nadat ze op de markt zijn gebracht.
Deze resultaten ondersteunen de getuigenis van één van de FDA-wetenschappers die onlangs op een hearing van de Amerikaanse senaat stelde dat hij destijds onder druk was gezet om zijn twijfels te laten varen wat betreft de veiligheid van de pijnstiller Vioxx. Later bleek, in september 2004, dat dit middel van de markt moest worden gehaald vanwege een verhoogd risico van hartaanvallen en beroerten.
De FDA is het niet eens met deze beschuldigingen en zegt dat beslissingen gebaseerd worden op de beste beschikbare, verifieerbare wetenschap, maar dat het wel eens voorkomt dat personen binnen de FDA het niet eens zijn met de wetenschappelijke beoordeling.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.