FDA waarschuwt voor pret-echo

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De Food and Drug Administration (FDA) waarschuwt zwangere vrouwen in een online-nieuwsbericht voor het onnodig gebruik van pret-echo’s en Doppler hartslagmonitors. Hoewel er volgens de FDA momenteel onvoldoende bewijs is voor schadelijke effecten van ultrasound geluiden en hartslagmonitors, ontmoedigt de FDA het onnodig gebruik ervan.

Ultrasound geluiden leiden tot een lichte temperatuursverhoging van weefsels wat in sommige gevallen aanleiding kan zijn tot de vorming van kleine holtes in weefsels. Er is echter nog niets bekend over de langetermijneffecten van deze warmteproductie en holtevorming. Om deze reden - vindt de FDA - mag het gebruik van echo’s alleen plaatsvinden op medische indicatie en onder deskundige begeleiding. In tegenstelling tot medische echo’s is er bij pret-echo’s geen controle over het aantal sessies, de duur ervan en de veiligheid van de medische apparatuur.

Eenzelfde bezorgdheid uit de FDA over de verkoop van Doppler hartslagmonitors. Dergelijke apparatuur - waarmee de hartslag van de foetus kan worden geregistreerd - zou alleen gebruikt mogen worden onder supervisie van een gynaecoloog of verloskundige, maar is tegenwoordig vrij verkrijgbaar. Dit kan leiden tot een oneigenlijk gebruik van de monitors.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.