Fijnstof beïnvloedt plantengroei

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Luchtvervuiling door fijnstof is van invloed op de fotosynthese, het proces waarbij licht wordt omgezet in plantengroei.

Wetenschappers gebruikten satellietbeelden uit de periode van 2018 tot 2021 waarmee zon-geïnduceerde fluorescentie (SIF) dat uitgezonden wordt door chlorofyl (bladgroen) kan worden gemeten. Dit is een indicatie voor de mate van fotosynthese.  

Uit de analyse blijkt dat in weekeinden - wanneer er minder vervuiling is door fijnstof - meer zonlicht beschikbaar is voor planten. In 64% van de Europese gebieden wordt in weekeinden een hogere mate van SIF gezien wat duidt op een toename van fotosynthese. Volgens de wetenschappers is dit een gevolg van minder verkeer en industriële activiteit in de weekeinden. Hierdoor bereikt het zonlicht planten beter en neemt de fotosynthese toe. In 2020 werd een duidelijk effect gezien van corona. De planten waren toen ook door de week productiever. 

Wanneer de mate van fijnstof terug te brengen is tot in de coronapiek, dan zijn planten in Europa in staat om jaarlijks zo’n 41 tot 50 miljoen ton extra CO2 uit de atmosfeer te halen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.