Foliumzuur en homocysteïne van invloed op gehoorverlies

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De homocysteïne- en foliumzuurconcentraties zijn van invloed op gehoorverlies bij ouderen (presbycusis).
Aan de Australische Blue Mountains Hearing Study namen 2956 50-plussers deel met presbycusis. De studie had een looptijd van 1997 tot en met 2004. In het bloed werden de foliumzuur-, vitamine B12- en totale homocysteïneconcentraties bepaald en vervolgens werd een verband gelegd met de achteruitgang van het gehoor.
Personen met een verhoogde homocysteïnespiegel (> 20 mmol/l) hadden 64% meer kans op gehoorverlies (> 25 decibels). Een lage foliumzuurconcentratie (< 11 nmol/l) verhoogde het risico met 37%. De vitamine B12-concentratie was niet significant van invloed op het gehoor. Er werd geen verband gevonden tussen foliumzuur, vitamine B12 en homocysteïne en een acute achteruitgang van het gehoor.
De studie toont aan dat de foliumzuur- en homocysteïnespiegel van invloed is op het ontstaan van presbycusis. In 2007 liet een studie van eigen bodem reeds zien dat suppletie met foliumzuur achteruitgang van het gehoor bij ouderen kan vertragen. Een andere studie uit 2009 meldde dat 60-plussers met een hoge inname van foliumzuur uit supplementen en voeding 20% minder kans hadden op gehoorverlies.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen