Geneeskundige handelingen effectief?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Niet alle huidige geneeskundige behandelingen zijn effectief. Maar liefst 40% van de medische handelingen is dit niet. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in Mayo Clinic Proceedings.

Voor de studie werden alle artikelen geanalyseerd die in de periode van 2001 tot 2010 gepubliceerd werden in het tijdschrift New England Journal of Medicine. Er werd gezocht naar studies waarin een nieuwe medische behandeling werd getest of een standaardbehandeling werd geëvalueerd. De artikelen werden vervolgens gerubriceerd. Het betrof onder andere de beoordeling van diagnostische testen, een medicijn, een procedure of een operatie.

In totaal werden 2044 artikelen bekeken. In 1344 artikel werd een medische handeling beschreven. Van deze betrof het in 981 artikelen (73%) een nieuwe medische techniek, terwijl in 363 studies (27%) een bestaande behandeling werd getest. In meer dan 40% van de studies werd de effectiviteit van de behandeling niet aangetoond. In 138 studies (38%) werd dit wel aangetoond en in bijna 22% van de gevallen was het bewijsmateriaal niet overtuigend.

Volgens de onderzoekers is het van groot belang om zicht te krijgen op de uitvoering van onzinnige medische handelingen. Hiermee kunnen onnodige gezondheidskosten en onnodig leed van patiënten worden bespaard.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.