Genen, seizoen, omgevingsfactoren en vitamine D

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De vitamine D-status wordt in de wintermaanden vooral beïnvloed door genetische factoren. In de zomerperiode blijken omgevingsfactoren en blootstelling aan zonlicht een grotere invloed te hebben.
Voor de studie werd bij 510 mannelijke tweelingen (310 eeneiige en 200 twee-eiige) met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar de vitamine D-status gemeten. Met behulp van statistiek werd de invloed van de genen op de vitamine D-status bepaald.
De gemiddelde vitamine D-concentratie was 96 nmol/L. In de wintermaanden was deze waarde met gemiddeld 15 nmol/L significant lager dan tijdens de zomermaanden. Tijdens de winter kon 70% van de variatie in de vitamine D-concentratie verklaard worden door genetische factoren. In de zomerperiode bleek de erfelijkheid echter geen rol te spelen. In dit seizoen werd 53% van de variatie in de vitamine D-spiegel verklaard door een combinatie van omgevingsfactoren en 47% werd beïnvloed door een enkele omgevingsfactor.
De onderzoekers concluderen dat tijdens de wintermaanden de vitamine D-status onder invloed staat van genetische factoren. In de zomer spelen omgevingsfactoren een veel grotere rol.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.