Genen van invloed op vitamine D-tekort

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Onderzoekers ontdekten drie genetische varianten die mogelijk van invloed zijn op een vitamine D-deficiëntie. De resultaten van de studie werden onlangs gepubliceerd in The Lancet.
Van 33.996 Europeanen die deelnamen aan 15 cohortstudies werd het genotype en de concentratie 25-hydroxyvitamine D in het serum bepaald.
Personen met een hoge genotypescore, waarbij alle drie genvarianten aanwezig waren, hadden 2,5 keer meer kans op een vitamine D-concentratie lager dan 75 nmol/l en 2 keer meer kans op een concentratie lager dan 50 nmol/l in vergelijking met personen met een lage genotypescore. De drie genvarianten zijn betrokken bij de cholesterolsynthese, het vitamine D-metabolisme en vitamine D-transport.
Meer dan de helft van de wereldbevolking heeft een ontoereikende vitamine D-status. Naast voldoende zonlicht is ook de voeding van belang. Zo zijn eieren, levertraan en vette vissoorten zoals zalm, makreel en haring een rijke bron van vitamine D. Bij sommige personen is dit echter niet voldoende om een goede vitamine D-status te verkrijgen. De genetische varianten kunnen verklaren waarom deze maatregelen nog ontoereikend zijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen