Gengemanipuleerd maïs veilig?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In mei berichtte het Engelse dagblad The Independent over het bestaan van een geheim rapport over genetisch gemanipuleerd maïs, MON 863. Volgens het rapport zouden ratten die gevoerd waren met MON 863 significant kleinere nieren hebben dan ratten uit de controlegroep. Ook de samenstelling van het bloed zou afwijkingen vertonen. Volgens artsen zouden deze afwijkingen kunnen wijzen op aantasting van het immuunsysteem. Het zou ook een gevolg kunnen zijn van een activering van het immuunsysteem door bijvoorbeeld een tumor.
Volgens Monsanto, de fabrikant van MON 863, zouden de gevonden verschillen tussen de verschillende groepen ratten van geen betekenis zijn. Het zou een normale variatie tussen de ratten weergeven. Kort na het bericht heeft Monsanto een samenvatting van het onderzoek vrijgegeven. Het hele onderzoek wilden ze niet openbaar maken vanwege de concurrentiegevoelige informatie die er in zou staan.
Dr. Michael Antoniu, een expert op het gebied van de moleculaire genetica sprak zijn verontrusting uit over de vele significante verschillen die gevonden waren bij het onderzoek.
In 2003 was MON 863 door verschillende instanties als veilig beoordeeld.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.