Genotype van invloed op hoogte vitamine D-suppletie?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Genetische varianten van de vitamine D-receptor (VDR) zijn van invloed op het effect van vitamine D-suppletie. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in Nutritional Journal.

Er namen 39 gezonde personen aan de studie deel. Ze kregen gedurende 3 maanden dagelijks een supplement met 400 IE vitamine D3 of D2 in combinatie met calcium. In het bloed werd de totale vitamine D-spiegel, alsmede de concentraties van vitamine D3 en D2 bepaald. Tevens werd het genotype van VDR bepaald.

Suppletie met vitamine D3 leidde tot een significante toename van de vitamine D3-spiegel. Suppletie met vitamine D2 leidde tot een significante toename van de vitamine D2-spiegel, maar ging gepaard met een significante afname van de vitamine D3-spiegel. Na drie maanden leek de totale vitamine D-spiegel hoger bij de personen die vitamine D3 kregen in vergelijking met de personen die vitamine D2 gesuppleerd kregen. Bij personen met het CA- en AA-allel nam de vitamine D- en D3-spiegel echter significant minder sterk toe in vergelijking met personen met het CC-allel. Dit verschil werd niet gezien bij suppletie met vitamine D2.

De resultaten laten zien dat het VDR-genotype van invloed is op de effectiviteit van vitamine D-suppletie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.