Gentherapie bij Parkinson

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het eerste jaar nadat patiënten met de ziekte van Parkinson gentherapie ondergingen, is probleemloos verlopen. Het lijkt er op dat de therapie veilig en effectief is.
Een jaar geleden is bij de twaalf eerste patiënten een ongevaarlijk virus in een deel van de hersenen geïnjecteerd. Dit virus droeg een gen dat codeert voor de productie van stoffen, die de overactieve hersencellen die Parkinson veroorzaken, remmen.
De operatie werd uitgevoerd door dr. Matthew During van de University of Auckland in Nieuw-Zeeland. Nathan Klein ging een jaar geleden als eerste onder het mes. Voor de operatie had hij bevingen en trillingen aan zijn rechterkant. Een jaar later waren zijn symptomen bij gebruik van medicijnen met 40 tot 60% verbeterd. Zonder medicijnen ervoer hij een verbetering van 10 tot 20%.
Een volledige analyse wordt pas een jaar nadat alle twaalf deelnemers de operatie hebben ondergaan, uitgevoerd, maar de resultaten die tot nu toe gevonden zijn, lijken er op te wijzen dat de therapie bijzonder veilig en effectief is. De onderzoekers steleln dat wat Parkinson betreft de gentherapie twintig jaar voorligt op de stamceltherapie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.