Gifstoffen via moedermelk

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Voor het eerst is aangetoond dat via borstvoeding wel degelijk gifstoffen kunnen worden doorgegeven aan het kind. Het betreft zogenaamde perfluorkoolstoffen (perfluorinated alkylate substances; PFAS’s).

PFAS’s zijn chemische verbindingen die reeds decennialang worden gebruikt in verpakkingsmaterialen, teflonpannen en verf. Ze hebben vet- en waterafstotende eigenschappen en zijn goed bestand tegen hitte. Het is echter bekend dat ze zich kunnen ophopen in het milieu en het menselijk lichaam en ze worden in verband gebracht met hormonale stoornissen (verminderde vruchtbaarheid) en een verstoord immuunsysteem.

Een studie werd uitgevoerd op de Faeröer, een eilandengroep gelegen in de noordelijke Atlantische Oceaan. Deense en Amerikaanse wetenschappers volgden een groep van 81 kinderen die in de periode van 1997 tot 2000 geboren waren op de Faeröer. Op een leeftijd van 11, 18 en 60 maanden werden de concentraties van vijf verschillende PFAS’s gemeten in het bloedserum

Bij kinderen die alleen borstvoeding kregen namen de concentraties van bijna alle PFAS’s in het bloed maandelijks met 30% toe. Wanneer de borstvoeding werd afgebouwd daalden deze concentraties weer.

De resultaten zijn reden tot zorg, aangezien kinderen op deze manier al op zeer jonge leeftijd worden blootgesteld aan gifstoffen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen