Gladiatoren waren vegetariërs

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De gladiatoren uit de Romeinse tijd aten vooral plantaardig voedsel. Dit blijkt na analyse van de botresten, gevonden op het gladiatorenkerkhof in Ephesus in Turkije. De botresten van in totaal 53 personen waarvan 22 gladiatoren werden geanalyseerd. Analyse van het collageen geeft onder andere informatie over hun voedingsgewoonten.

Het bleek dat alle personen een voedingspatroon hadden dat vooral gebaseerd was op tarwe en gerst. Bij enkele personen werden aanwijzingen gevonden voor voeding met maïs en gierst. Bij slechts twee personen waren er tekenen van een meer dierlijk voedingspatroon. Mogelijk waren deze personen afkomstig van een andere regio, omdat in andere Romeinse gebieden wel vleeseters waren. De hoge aanwezigheid van peulvruchten in het menu van de gladiatoren uit Ephesus maakte de consumptie van dierlijke producten mogelijk overbodig.

De ratio van strontium/calcium was significant hoger bij de gladiatoren in vergelijking met de andere Romeinen. Dit is mogelijk een gevolg van het consumeren van een drankje gebaseerd op de as van planten. Iets dat overigens wordt bevestigd in oude geschriften. In de geschriften is melding gemaakt van een asdrankje dat gladiatoren kregen om sneller te herstellen na hun inspanningen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.