Glutathionsuppletie bij autistische kinderen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Bij autistische kinderen worden verlaagde concentraties van glutathion aangetroffen. Zowel orale als transdermale suppletie met glutathion blijkt zinvol om de concentraties van bepaalde - aan glutathion gerelateerde - metabolieten te verhogen. Glutathion is een antioxidatieve lichaamseigen peptide die het aminozuur cysteïne bevat en onder andere van belang is voor de synthese van taurine.

In de 8 weken durende studie kregen 26 autistische kinderen in de leeftijd van 3 tot 13 jaar glutathion oraal of transdermaal toegediend. Voor en na de suppletieperiode werden in het bloed diverse metabolieten gemeten.

Bij de kinderen die glutathion oraal toegediend kregen werd een significante toename van gereduceerd glutathion in het bloedplasma gevonden, maar niet in volbloed. In beide groepen werd een significante toename van de concentraties sulfaat, cysteïne en taurine gezien.

Orale en transdermale toediening van glutathion kan leiden tot een toename van metabolieten waar autistische kinderen mogelijk een tekort aan hebben doordat deze kinderen lagere concentraties van de antioxidant hebben. In vervolgstudies moet het effect van suppletie op autistische symptomen worden onderzocht. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen