Glutenvrij dieet voorkomt heupfractuur

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Voor personen met een glutenintolerantie of coeliakie is een glutenvrij dieet van belang om het risico van heupfracturen te beperken. Al langer is bekend dat coeliakiepatiënten een verhoogde kans op botbreuken hebben. Nu blijkt dat met het volgen van een glutenvrij dieet dit risico kan worden verminderd.

De wetenschappers bestudeerden de gegevens van 7146 Zweedse personen waarbij in de periode van 1969 tot 2008 de diagnose coeliakie was gesteld. Vijf jaar na het stellen van de diagnose werd een biopsie gemaakt van de dunne darm om te bekijken bij welke patiënten sprake was van schade aan de darmvlokken.

Bij 43% van de patiënten werd schade aan de darmvlokken vastgesteld. Bij de overige patiënten werd geen schade vastgesteld doordat ze een glutenvrij dieet hadden gevolgd. Een blijvende schade aan de darmvlokken verhoogde het risico van een heupfractuur significant met 67%. Hoe ernstiger deze schade, hoe meer kans op een heupfractuur. Er werd geen relatie gevonden tussen beschadigde darmvlokken en het algeheel risico van botbreuken.

Volgens de onderzoekers is het volgen van een glutenvrij dieet van belang om de darmvlokken te laten genezen en zodoende de kans op een heupfractuur te verkleinen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen