GMO-baby op komst?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Chinese wetenschappers hebben voor het eerst geëxperimenteerd met genetische manipulatie van humane embryo’s. De studie die gepubliceerd werd in Protein & Cell lokt veel reacties uit van voor- en tegenstanders.

De wetenschappers maakten gebruik van een specifieke techniek - bekend als CRISPR/Cas9 - die eerder al toegepast werd in laboratorium- en dierstudies. Het team probeerde bij embryo’s het gen te wijzigen dat verantwoordelijk is voor bèta-thalassemie, een erfelijke bloedziekte. Met behulp van de CRISPR-technologie kan een geselecteerd deel van het genoom worden gewijzigd. De techniek kan specifieke genen op DNA-niveau permanent uitschakelen. Dit heeft overigens ook gevolgen voor volgende generaties. De techniek werd getest op 86 embryo’s die geschikt waren voor implantatie. De embryo’s werden geïnjecteerd met het HBB-gen, het gen voor bèta-globine dat afwijkend is bij bèta-thalassemie. Van de 71 embryo’s die het experiment overleefden slaagde de techniek bij 28, maar het HBB-gen werd slechts bij enkele embryo’s terug gevonden.

Gezien het lage slagingspercentage is de techniek nog lang niet rijp om toegepast te worden bij humane embryo’s, zo concluderen de wetenschappers. Tegenstanders vinden genetische manipulatie van embryo’s sowieso onverantwoord. De gevolgen op de lange termijn en voor toekomstige generaties zijn niet te overzien. Bovendien zou dit in de toekomst kunnen leiden tot de komst van zogenaamde ‘designer baby’s’.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.