Goedgekeurde claim voor cholesterolverlagende mix

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Merkwaardig is de goedkeuring van een gezondheidsclaim voor een cholesterolverlagend voedingssupplement. De European Food Safety Authority (EFSA) ging overstag, ondanks minimaal bewijsmateriaal.

Het betreft een mix van rode gist rijst, policosanolen uit suikerriet, OPC van de Franse pijnboomschors, een knoflook- en artisjokextract. De claim werd goedgekeurd ondanks dat de EFSA van mening is dat van de meeste afzonderlijke ingrediënten geen cholesterolverlagend effect is aangetoond. Een uitzondering hierop is de rode gist rijst. Van het werkzame bestanddeel monacoline K werd in een dosis van minimaal 10 mg per dag al eerder een gezondheidsclaim goedgekeurd.

Reden voor de toelating was het bewijs dat door de fabrikant werd geleverd. In drie humane studies wist de fabrikant een duidelijk cholesterolverlagende werking aan te tonen van het voedingssupplement. Hiermee is volgens de EFSA een causaal verband aangetoond.

De claim mag gevoerd worden onder duidelijke restricties die vergelijkbaar zijn met die voor het cholesterolverlagende medicijn lovastatine.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.