Granaatappelsap remt prostaatkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het sap van de granaatappel vertraagt bij mannen met prostaatkanker de toename van het prostaat specifieke antigen (PSA). Dit zei dr. Allan Pantuck van de University of California in Los Angeles op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Urological Association in San Antonio, Texas.
Aan dit open onderzoek deden 48 mannen met prostaatkanker mee, die met een operatie of bestraling behandeld waren. De PSA-spiegels als maat voor de tumoractiviteit namen bij deze mannen toe. Ze kregen gedurende twee jaar dagelijks 235 ml granaatappelsap.
Voor dat begonnen werd met de sapkuur was de PSA verdubbelingtijd bepaald. Deze was 15 maanden. Iedere drie maanden werden de PSA-spiegels bepaald en werden bloed en urinemonsters genomen.
Na de behandeling bleek de PSA verdubbelingtijd te zijn toegenomen tot 37 maanden, een verlenging van bijna twee jaar. In de urine van alle mannen werden fyto-oestrogenen aangetroffen, stoffen die naast veel antioxidanten ook in granaatappels voorkomen. Aan deze fyto-oestrogenen wordt het kankerremmende effect toegeschreven.
Bij in vitro proeven werd ook een verminderde kankerceldeling en proliferatie en een toegenomen apoptose gevonden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.