Grapefruitsap verbetert opname coënzym Q10

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De wijze waarop een voedingssupplement is vervaardigd, bijvoorbeeld van een coënzym Q10-capsule, is van invloed op de biologische beschikbaarheid van de werkzame stof. Maar ook de wijze van innemen kan van invloed zijn. Volgens Japanse onderzoekers kan grapegruitsap de opname van coënzym Q10 met bijna 50% verbeteren. Coënzym Q10 is lipofiel (vetminnend), waardoor de opname vanuit het maagdarmkanaal wordt bevorderd in aanwezigheid van vet. Van grapefruit is bekend dat het invloed uitoefent op de spijsvertering en dat bepaalde voedingsstoffen slechter, andere beter worden opgenomen. Bepaalde stoffen in grapefruit, namelijk sommige typen bioflavonoïden, interfereren met de enzymen die bepaalde voedingsstoffen of geneesmiddelen zoals statines metaboliseren.
Japanse onderzoekers bestudeerden de opname van coënzym Q10 in celkweken van Caco-2 cellen die groeiden in tegenwoordigheid van 10 micromol coënzym Q10 en 1% toevoeging van grapefruitsap. Gevonden werd dat de opname van coënzym Q10 in de Caco-2 cellen met bijna 50% toenam. Het effect van grapefruitsap wordt verklaard door remming van het membraaneiwit P-glycoproteïne waardoor coënzym Q10 sneller door de cellen kan worden opgenomen.
De auteurs concluderen dat het innemen van een coënzym Q10-supplement met grapefruitsap een gemakkelijke manier zou zijn de farmacologische effecten van coënzym Q10 te vergroten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.