Groene thee verbetert hartfunctie bij amyloïdose

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het polyfenol EGCG (epigallocatechinegallaat) uit groene thee vermindert de dikte van de ventrikelwand bij personen met de AL-variant van amyloïdose. Daarnaast verbetert de contractiekracht van het linker ventrikel en neemt de pompfunctie van het hart toe.
Aan de Duitse studie namen 59 personen deel met de AL-variant van amyloïdose waarbij het hart was aangedaan. Bij deze variant zijn meerdere organen aangedaan zoals het hart, nieren, maag-darmkanaal en spieren. Ze werden in een interventie- en controlegroep verdeeld. De patiënten in de interventiegroep dronken regelmatig groene thee. Iedere 3 of 6 maanden kregen ze een hartonderzoek met onder andere een ECG. De gegevens van beide groepen werden vervolgens vergeleken.
In de interventiegroep nam bij 11 patiënten de dikte van de interventriculaire wand met minimaal 2 mm af. Daarnaast verbeterde de classificatie van hartfalen van de New York Heart Association significant van gemiddeld klasse 3 naar klasse 2. De dikte van het tussenschot in het hart nam met 2 mm significant af. De massa van het linker ventrikel nam met 42 g/m^2 eveneens significant af. In de interventiegroep nam de contractiekracht van het linker ventrikel significant met 12% toe. In de controlegroep werden geen veranderingen waargenomen.
De onderzoekers concluderen dat EGCG uit groene thee de hartfunctie verbetert van personen met de AL-variant van amyloïdose.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.