Groter brein door mediterrane voeding?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het mediterraan voedingspatroon lijkt een gunstige invloed te hebben op het hersenvolume. De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

Aan de Amerikaanse studie namen 674 ouderen met een gemiddelde leeftijd van tachtig jaar deel. Ze hadden geen dementie en waren van verschillende etnische afkomst. Er werd nagegaan in hoeverre de deelnemers aten volgens het mediterraan voedingspatroon. Tevens ondergingen ze een MRI-scan waarbij gekeken werd naar het totale hersenvolume en naar het volume van de grijze en witte massa.

Aanhangers van het mediterraan voedingspatroon hadden in vergelijking met ouderen die weinig mediterrane voeding tot zich namen een significant groter hersenvolume en groter volume van zowel de witte als grijze massa. Vooral het eten van veel vis en weinig vlees was geassocieerd met een groter hersenvolume. Tevens werd er een verband gezien tussen Mediterrane voeding en het volume van de hippocampus, een hersengebied dat een belangrijke rol speelt bij het geheugen.

Eten volgens het mediterrane voedingspatroon is geassocieerd met een vijf jaar jonger brein, aldus de wetenschappers. Het is echter nog te vroeg om te concluderen dat mediterrane voeding krimp van de hersenen kan tegengaan. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.