Hartfalen: let op met zoutrestrictie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Hoewel aan patiënten met hartfalen een restrictie van de zoutinname wordt aanbevolen, is een te lage zoutinname geassocieerd met een hogere sterftekans.

De resultaten van de studie werden gepresenteerd tijdens het jaarcongres van de American College of Cardiology. Het betrof een meta-analyse van negen onderzoeken met in totaal bijna 3500 proefpersonen met hartfalen. De studies waren uitgevoerd in de periode van 2008 tot 2022. 

Patiënten met een zoutrestrictie van maximaal 2,5 gram per dag hadden met 80% significant meer kans om te overlijden ten opzichte van deelnemers die meer dan 2,5 gram zout per dag binnenkregen. Er werd geen verschil gezien voor wat betreft ziekenhuisopnames tussen beide groepen. In de studies met een zoutrestrictie varieerde de zoutinname van 1,2 tot 1,8 gram per dag. In sommige onderzoeken was ook de vochtinname beperkt samen met de zoutrestrictie. 

Bij hartfalen wordt een zoutrestrictie geadviseerd om de bloeddruk te verlagen en te voorkomen dat patiënten te veel vocht vasthouden. Een te lage inname van zout verhoogt echter de sterftekans, zo blijkt uit deze meta-analyse.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen