Hartkwaal door cholesterolverlagers?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Japanse wetenschappers van de Kinjo Gakuin University pleiten voor herziening van de richtlijnen van statinegebruik. Deze veelgebruikte cholesterolverlagers kunnen - in tegenstelling tot wat algemeen gezegd wordt - juist atherosclerose en hartfalen in de hand werken.

Het was al langer bekend dat het gebruik van statines leidt tot een verminderde concentratie van coënzym Q10 wat nadelig is voor de ATP-generatie en de functie van de spieren, waaronder ook de hartspier. Nu blijkt dat statines ook de synthese van vitamine K2 remmen. Vitamine K2 is een cofactor voor matrix Gla proteïne (MGP). MGP bindt aan calcium en beschermt zodoende de bloedvaten tegen aderverkalking. MGP kan dit echter alleen in actieve vorm en heeft hiervoor vitamine K2 nodig.

Daarnaast leidt statinegebruik tot een verminderde synthese van seleniumafhankelijke proteïnen. Een van deze proteïnen is glutathionperoxidase, een belangrijke antioxidant. Een verminderde biosynthese van selenoproteïnen kan mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van hartfalen. Het is immers al langer bekend dat cardiomyopathie een gevolg kan zijn van een seleniumtekort.

De wetenschappers concluderen dat het wijdverbreide gebruik van statines wel eens zou kunnen bijdragen aan de wereldwijde ‘epidemie’ van atherosclerose en hartfalen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.