Hashimoto-patiënten hebben baat bij selenium

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met selenium verbetert de schildklierfunctie bij de ziekte van Hashimoto, een auto-immuunaandoening waarbij de schildklier ontstoken is.

Voor de meta-analyse selecteerden de wetenschappers relevante studies uit de medische databanken Medline, Embase, Cinhal, Web of Science, Google Scholar en het Cochrane Central Register of Trials. Er werden 35 studies geselecteerd die door twee auteurs nader beoordeeld en geanalyseerd werden. Er werd primair gekeken naar het effect van seleniumsuppletie op de TSH-waarde bij Hashimotopatiënten die geen medicatie gebruikten. Schildklier stimulerend hormoon (TSH) stimuleert de schildklier tot de afgifte van thyroxine (T4). Een verhoogde TSH-waarde duidt op een te traag werkende schildklier. 

Seleniumsuppletie leidde tot een significante verlaging van TSH bij patiënten die geen hormoonvervangende therapie kregen. Tevens werd onder invloed van selenium een significante afname gezien van TPOAb bij zowel patiënten met als zonder medicatiegebruik. TPOAb is een schildklierantilichaam dat verhoogd is bij Hashimoto. Ook nam onder invloed van seleniumsuppletie de concentratie van malondialdehyde (MDA), een biomarker voor oxidatieve stress, significant af. Suppletie had geen relevante invloed op de concentraties van (f)T4, (f)T3, IL-2, IL-10, TGAb en het schildkliervolume. Ook werden geen significante bijwerkingen gemeld. 

Hashimotopatiënten kunnen baat hebben bij suppletie met selenium. Selenium verlaagt effectief en veilig de concentraties van TSH, TPOAb en MDA. Selenium is een spoorelement dat betrokken is bij de synthese van schildklierhormoon en heeft een antioxidatieve werking. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.