Herstel schildklierfunctie met selenium

Suppletie met selenium kan de schildklierfunctie herstellen van een derde van de patiënten met subklinische hypothyreoïdie als gevolg van de ziekte van Hashimoto. Bij deze autoimmuunziekte aandoening is sprake van een chronische ontsteking van de schildklier met als gevolg een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie).

Aan de studie namen 196 patiënten met de ziekte van Hashimoto en een milde vorm van hypothyreoïdie (TSH<10 mU/L) deel. De deelnemers werden willekeurig in een suppletie- en controlegroep verdeeld. In de suppletiegroep kregen ze gedurende vier maanden dagelijks een supplement met 83 mcg selenium als selenomethionine. In de controlegroep kregen de patiënten geen behandeling. Voor en na de suppletieperiode werd de TSH en het schildklierhormoon thyroxine (vrij T4) gemeten.

Er waren 192 patiënten die de studie voltooiden. Bij 33 patiënten (17%) normaliseerde de schildklierfunctie. In de suppletiegroep was de kans op volledig herstel van de schildklierfunctie significant groter dan in de controlegroep; in de suppletiegroep trad bij 31% een volledig herstel op in vergelijking met 3% in de controlegroep.

De schildklier is het orgaan met de hoogste seleniumconcentratie. Veelal wordt gestart met een medicamenteuze behandeling van hypothyreoïdie bij een TSH waarde >10 mU/L. De resultaten van deze studie tonen dat seleniumsuppletie een zinvolle behandeling is bij subklinische hypothyreoïdie (TSH<10 mU/L).

Woordenlijst

Fit met Voeding

tijdschrift

JAARABONNEMENT € 34,90

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+