Hét dieet bestaat niet

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Hét dieet bestaat niet. Dit concludeert onderzoeker William Barrington met zijn team nadat hij vier genetisch verschillende muizenstammen blootstelde aan vijf verschillende voedingspatronen.

Alle muizen van een specifieke stam hadden identieke genen. Dit maakte het mogelijk om het effect van verschillende voedingspatronen te onderzoeken. De muizen kregen gedurende zes maanden voeding die gebaseerd was op vijf populaire humane voedingspatronen, te weten westerse, mediterrane, Japanse en ketogene voeding of standaard muizenvoedsel.

Hoewel het westers voedingspatroon voor bijna geen enkele muis gezond was, reageerden de muizenstammen toch verschillend op de voeding. Westerse voeding leidde bij de meeste muizen tot leververvetting en obesitas, maar één stam ondervond geen nadelige effecten van deze voeding. De muizen van deze stam werden daarentegen dik van ketogene voeding. Wat ook opviel was dat sommige muizen dik werden doordat ze teveel calorieën aten, terwijl anderen met andere voeding minder aten en toch dik werden.

Aangezien muizen en mensen op eenzelfde manier op voeding reageren, vermoeden de wetenschappers dat de bevindingen ook relevant zijn voor mensen. Mogelijk leiden vervolgstudies tot testen waarmee het ideale voedingspatroon voor individuen kan worden vastgesteld. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.