Het geheim van Da Vinci schuilt in het … ei

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Kunsthistorici hebben een van de geheimen van de grootste schilders uit de Renaissance blootgelegd.

Leonardo da Vinci en Sandro Botticelli mengden eidooiers door hun verf. Duitse wetenschappers onderzochten wat het effect van de toevoeging van eidooiers was, om zodoende te achterhalen waarom deze kunstenaars dit deden. Ze testten twee mengsels; het ene mengsel bevatte een verse eidooier vermengd met olieverf en had een consistentie die leek op die van mayonaise. Voor het andere mengsel maalden de wetenschappers pigment door de eidooier, droogden het en mengden het met olie

Beide mengsels hielpen de oxidatie van de verf te vertragen. In het mayonaise-achtige mengsel creëerde de dooier stevige verbindingen tussen pigmentdeeltjes. Dit resulteerde in stijvere verf. Deze consistentie was waarschijnlijk geschikt voor speciale technieken zoals impasto, waarbij de verf in dikke streken of klodders wordt aangebracht. Toevoeging van eieren zou ook craquelé ('scheurtjes') kunnen hebben verminderd door een stevigere verfconsistentie te creëren. Het had echter ook een nadeel: het duurde waarschijnlijk langer alvorens de verf droog was.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.