Hoeveel vitamine B12 per dag?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De European Food Safety Authority (EFSA) stelde onlangs referentiewaardes vast voor de dagelijkse inname van vitamine B12.

Het wetenschappelijke comité van de EFSA baseerde de waarden op verschillende biomarkers, te weten: de cobalaminestatus in het bloedserum, concentratie van holotranscobalamine, methylmalonzuurconcentratie (MMA) en de homocysteïnespiegel. Het panel wijst op de beperkingen van deze indicatoren en stelt dat er onvoldoende gegevens bekend zijn voor het vaststellen van een gemiddelde behoefte (Average Requirement, AR). De huidige ADH is in Nederland gesteld op 2,8 mcg

Wel heeft de EFSA een adequate inname (AI) vastgesteld die voor volwassenen 4 mcg vitamine B12 per dag bedraagt. Dit zou toereikend zijn om een adequate serumconcentratie van cobalamine en holotranscobalamine te bereiken, terwijl de concentraties van MMA en homocysteïne binnen de norm blijven. Hierbij heeft het panel de geobserveerde vitamine B12-innames in Europese landen in ogenschouw genomen die in Europa variëren van 4,2 tot 8,6 mcg per dag. Voor baby’s en kinderen werd een AI vastgesteld door extrapolatie van de referentiewaarde van volwassenen. Hiermee variëren de AI’s van 1,5 mcg per dag voor baby’s in de leeftijd van zeven tot elf maanden tot 4 mcg per dag voor jongeren in de leeftijd van vijftien tot zeventien jaar. Voor zwangere en borstvoedende vrouwen bedragen de AI’s van vitamine B12 respectievelijk 4,5 en 5 mcg per dag. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.