Hoge bloeddruk door fruitdrankjes

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Regelmatige consumptie van fruitdrankjes is in verband gebracht met een verhoging van de centrale bloeddruk, dat wil zeggen de bloeddruk in de aorta.

Bij 160 volwassenen werd met behulp van een voedingsvragenlijst over een periode van twaalf maanden nagegaan hoe vaak ze fruitdrankjes consumeerden. Op dezelfde dag werd de bloeddruk aan de bovenarm gemeten. Tevens werd met behulp van een specifieke berekening de centrale bloeddruk bepaald. De fruitdrankconsumptie werd - afhankelijk van de frequentie - ingedeeld naar zelden, bij gelegenheid en dagelijks.

Personen die ieder dag fruitdrankjes consumeerden hadden in vergelijking met personen die zelden of alleen bij gelegenheid een drankje consumeerden een significant hogere centrale bloeddruk en centrale polsdruk. Bovendien hadden ze een significant hogere centrale augmentatiedruk en augementatie-index. Dit betekent dat hun bloedvaten stugger zijn. De centrale bloeddruk was gemiddeld met 3 tot 4 mmHg hoger.

Hoewel fruitdrankjes een gezond imago hebben, zijn ze duidelijk minder gezond dan gewoon fruit. Ze  bevatten een hoog gehalte aan vruchtensuikers, terwijl de vezels ontbreken. Een excessieve suikerinname is eerder in verband gebracht met hoge bloeddruk.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen