Hoge dosis vitamine B1 colitis ulcerosa en Crohn

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine B1 (thiamine) gaat vermoeidheid als gevolg van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa tegen.

Er namen 8 patiënten met colitis ulcerosa en 4 personen met de ziekte van Crohn deel aan de studie. Aan de hand van een scorelijst werd de mate van vermoeidheid bepaald. In het bloed werden de thiamine- en thiaminepyrofosfaatconcentraties gemeten. Alle patiënten kregen gedurende 20 dagen een hoge dosis vitamine B1 toegediend. Afhankelijk van het lichaamsgewicht varieerde deze dosis van 600 mg tot 1500 mg per dag.

De bloedspiegels van thiamine(pyrofosfaat) waren normaal bij aanvang van de studie. Na suppletie verdween de vermoeidheid volledig bij 10 van de 12 patiënten. Bij de overige 2 patiënten was de vermoeidheid drastisch minder geworden.

Volgens de onderzoekers is vermoeidheid bij beide darmaandoeningen gerelateerd aan een intracellulair thiaminetekort als gevolg van een gebrekkig actief transport van de vitamine. Dit blijkt uit het feit dat personen met de darmaandoeningen ondanks normale thiaminespiegels vermoeid zijn. Suppletie met een hoge dosis leidde tot dusdanig hoge bloedspiegels dat passief transport naar de lichaamscellen voldoende bleek om het normale glucosemetabolisme - waar vitamine B1 bij betrokken is - te herstellen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen