Hoge vitamine D-suppletie nodig voor moeder en kind

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Wanneer aan de moeder die de borst geeft, een dosering van 4000 IE vitamine D per dag wordt gegeven, verbetert de voedingstoestand van zowel moeder als kind aanzienlijk. Een dosis van 2000 IE geeft enige verbetering.
Gekeken werd naar de hoogte van de bloedspiegel van het 25-hydroxy-vitamine D, die een maat is voor de antirachitische activiteit van de vitamine. Met andere woorden in hoeverre een dergelijke bloedspiegel hoog genoeg is om de typische karakteristieken van Engelse ziekte, de klassieke vitamine D-gebreksziekte, tegen te gaan.
Volgens de Amerikaanse onderzoekers is de aanbevolen dosis vitamine D voor de zogende moeder volledig willekeurig op 400 IE gezet. In Nederland is de ADH voor zogende moeders zelfs 300 IE. In dit onderzoek werd vooral gekeken naar het effect van de dosis vitamine D2 op de 25-hydroxy-vitamine-D-status van moeder en kind. Gedurende drie maanden werden bij 18 vrouwen de volgende twee doseringen vergeleken: 1600 IE vitamine D2 plus 400 IE vitamine D3 per dag tegen 3600 IE vitamine D2 plus 400 IE vitamine D3 per dag.
In de moedermelk van de eerste groep verhoogde het 25-hydroxyvitamine D gemiddeld met 34,2 IE/liter , terwijl deze activiteit in de tweede groep met 94,2 IE/liter was verhoogd.
Conclusie is dat met beperkt direct zonlicht de inname van 400 IE vitamine D3 per dag door de moeder voor het kind niet voldoende is. Een dosering van 2000 IE vitamine D2 plus D3 brengt enige verbetering, maar 4000 IE vitamine D2 plus D3 per dag is nodig om een substantiële verbetering te brengen in de vitamine D-voedingstoestand van zowel moeder als kind.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.