Honing samen met antibioticum

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Honing kan de biofilm die bacteriën omhult, afbreken. Hierdoor wordt bij de behandeling van een wond de bacterie gevoeliger voor het antibioticum en kan honing een antibioticum zelfs vervangen.
Wetenschappers van de University of Wales Institute Cardiff bestudeerden zes verschillende stammen van de gevaarlijke bacterie Pseudomomas. Deze bacteriën vormen biofilms, een slijmerige laag om de bacterie heen, waardoor antibiotica minder effectief zijn. Deze biofilms verhinderen een goede wondgenezing en bevorderen de ontwikkeling van chronische zweren. Daarom is het belangrijk zo snel mogelijk deze biofoilms te verwijderen. Honing is hiertoe in staat.
In het laboratorium werden de bacteriën met Manuka-honing behandeld. In ieder monster was de biofilm afgebroken. Op basis van deze bevinding kunnen wonden veilig met een antibioticum worden behandeld en resistentie beter worden voorkomen. Honing kan zelfs antibiotica en desinfectantia vervangen om infecties te voorkomen. De onderzoekers beschouwen deze bevinding belangrijk in de strijd tegen ziekenhuisinfecties.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.