Hoog homocysteïne, zwakke botten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vrouwen met een verhoogde homocysteïne en lage foliumzuurspiegels hebben een lagere botmineraaldichtheid (BMD). Bij mannen wordt dit verband niet gevonden. Dit zijn conclusies uit een groot Noors onderzoek, de Hordaland Homocysteine Study.
Van 2268 mannen en 3070 vrouwen tussen de 47 en 50 en tussen de 71 en 75 jaar was de BMD van de heup bepaald tussen 1997 en 2000. Er waren verschillende groepen op basis van leeftijd en geslacht. De BMD werd als laag beschouwd wanneer men in het laagste vijfde deel van de groep zat. Verder werd gekeken naar de relatie tussen BMD met totaal homocysteïne, foliumzuur en vitamine B12.
Het bleek dat er bij de vrouwen een significant verband bestond tussen homocysteïnespiegels en de BMD. Bij mannen ontbrak dit verband. Zowel vrouwen van middelbare leeftijd als oudere vrouwen hadden wanneer ze een hoge homocysteïnespiegel hadden (15 micromol/l of meer) een twee keer zo groot risico van een lage BMD dan wanneer ze een lage spiegel hadden (minder dan 9 micromol/l). Correctie voor foliumzuurspiegels en calcium- en vitamine D-gebruik veranderde de uitkomst vrijwel niet. Er werd wel een relatie bij vrouwen gevonden voor een lage foliumzuurspiegel en een lage BMD. Tussen BMD en vitamine B12 werd geen verband gevonden.
Volgens dr. Clara Gram Gjesdal, een van de onderzoekers, is een hoge homocysteïne mogelijk een te beïnvloeden risicofactor om osteoporose bij vrouwen helpen tegen te gaan.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.