In laboratorium: vitamine C beschermt endotheel

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Hypoxie en hypoxie-reperfusie (H-R) spelen een belangrijke en vaak kritische rol bij een hartinfarct, beroerte en orgaantransplantaties. Uit de verkregen resultaten van een laboratoriumexperiment concluderen de onderzoekers dat vitamine C door hypoxie en H-R teweeggebrachte weefselbeschadiging van het humaan endotheel kan voorkomen.
Humane endotheelcellen werden achtereenvolgens blootgesteld aan zuurstoftekort (hypoxie) en aan zuurstoftoevoer (reperfusie). De hernieuwde toevoer van zuurstof veroorzaakt een sterke toename van vrije zuurstofradicalen met als gevolg een cascade van schadelijke effecten op cellulair niveau. De belangrijkste van deze effecten zijn schade aan lipiden, eiwitten en DNA met blijvende gevolgen.
Door dr. M.Dharma Scareno en collega's van het Memorial Sloan Kettering Cancer Center werd de rol van vitamine C in een hypoxie reperfusie (H R) model in endotheelcellen bestudeerd. Intracellulair vitamine C bleek te beschermen tegen H R geïnduceerde apoptose. Tevens bleef het membraanpotentiaal van de mitochondriën intact. Tijdens het stadium van H R werd een toegenomen vorming van vrije zuurstofradicalen geregistreerd welke door toevoeging van vitamine C werd afgeremd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.