In laboratorium: vitamine C beschermt endotheel

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Hypoxie en hypoxie-reperfusie (H-R) spelen een belangrijke en vaak kritische rol bij een hartinfarct, beroerte en orgaantransplantaties. Uit de verkregen resultaten van een laboratoriumexperiment concluderen de onderzoekers dat vitamine C door hypoxie en H-R teweeggebrachte weefselbeschadiging van het humaan endotheel kan voorkomen.
Humane endotheelcellen werden achtereenvolgens blootgesteld aan zuurstoftekort (hypoxie) en aan zuurstoftoevoer (reperfusie). De hernieuwde toevoer van zuurstof veroorzaakt een sterke toename van vrije zuurstofradicalen met als gevolg een cascade van schadelijke effecten op cellulair niveau. De belangrijkste van deze effecten zijn schade aan lipiden, eiwitten en DNA met blijvende gevolgen.
Door dr. M.Dharma Scareno en collega's van het Memorial Sloan Kettering Cancer Center werd de rol van vitamine C in een hypoxie reperfusie (H R) model in endotheelcellen bestudeerd. Intracellulair vitamine C bleek te beschermen tegen H R geïnduceerde apoptose. Tevens bleef het membraanpotentiaal van de mitochondriën intact. Tijdens het stadium van H R werd een toegenomen vorming van vrije zuurstofradicalen geregistreerd welke door toevoeging van vitamine C werd afgeremd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.