Invloed cholesterolinname op CRP

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In het verleden gerapporteerde effecten van vetten en antioxidanten op de CRP-concentratie in het bloed zijn weinig consistent. In aansluiting op deze bevindingen werd in een recent uitgevoerde Engelse studie de mogelijke invloed onderzocht van inname van bepaalde voedingsbestanddelen op de concentratie CRP van zowel gezonde personen als personen met dyslipidemie.
Aan het onderzoek namen 138 personen met dyslipidemie en 188 gezonde controlepersonen deel. Met behulp van vragenlijsten werd informatie verkregen over de voedingsgewoonten van alle deelnemers.
Analyse van het bloed toonde aan dat de concentraties CRP in het bloed van de deelnemers met dyslipidemie hoger waren dan die van de gezonde deelnemers. Daarbij bleek dat de inname van cholesterol voor 4% verantwoordelijk was voor de variatie in de CRP-waarden onder de deelnemers met dyslipidemie. Ook vitamine C-inname bleek een licht gunstige invloed te hebben op de concentratie CRP van patiënten met dyslipidemie. Bij de gezonde deelnemers kon geen enkel verband worden aangetoond tussen de inname van bepaalde voedingsbestanddelen en de hoogte van de CRP-concentratie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.