Invloed van alfalinoleenzuur op DHA-status

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De concentratie meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV's) in het bloed wordt beschouwd als biomarker voor de vetzuurstatus. Tot de MOV's behoren het plantaardige omega 3-vetzuur alfalinoleenzuur (ALA) en de visvetzuren EPA, DPA en DHA.
Studies onder gezonde volwassenen die een Westers voedingspatroon - die rijk is aan linolzuur (LA) - aanhouden, laten zien dat ALA-suppletie de EPA- en DPA-status in het bloed en in moedermelk verhogen. Suppletie van ALA of EPA heeft echter weinig effect op de DHA-spiegel in bloed of moedermelk. Inname van DHA verhoogt de DHA-spiegel in het bloed wel. Toevoeging van ALA aan de voeding van flesgevoede baby's verhoogt hun DHA-status, maar geen van de onderzochte ALA-doses verhoogt de DHA-status tot het niveau dat wordt bereikt na inname van een dosis DHA vergelijkbaar met wat borstgevoede baby's binnenkrijgen.
De wetenschappers concluderen dat de DHA-status van kinderen en volwassenen die met hun voeding DHA binnenkrijgen gemiddeld hoger is dan de status van mensen die geen DHA-inname hebben. De DHA-status in het bloed kan dus worden verbeterd door DHA-suppletie, maar niet door suppletie met ALA, EPA of een andere voorloper.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.