Invloed vasten individueel bepaald

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Tijdens een vastenperiode verandert de concentratie van veel metabolieten. De mate van verandering wordt individueel bepaald. Dit blijkt uit een studie gesponsord door de Europese Nutrigenomics Organisation (NuGO).
Bij de 10 vrijwilligers die aan de studie deelnamen werden urine-, bloed- en speekselmonsters afgenomen na een vastenperiode. De deelnemers moesten in totaal 4 nachten vasten van 12 uur waarbij de laatste periode werd verlengd tot 36 uur.
Van de 377 metabolieten die gemeten werden was bij 44% de concentratie aan verandering onderhevig na 36 uur vasten. Van sommige metabolieten was dit al bekend maar van veel metabolieten en hormonen werd dit voor het eerst aangetoond. De concentratie van het hormoon leptine dat betrokken is bij het verzadigingsgevoel nam significant af maar de mate waarin verschilde van persoon tot persoon. In de urine steeg de concentratie ketonlichamen, maar ook deze toename was individueel bepaald.
De onderzoekers ontdekten metabolieten in het bloed en de urine die niet eerder zijn gerelateerd aan vasten maar wel aan verandering onderhevig zijn tijdens een vastenperiode. De mate van verandering wordt bovendien individueel bepaald.
Eenzelfde studie met een groter aantal proefpersonen kan mogelijk leiden tot een indeling in ‘metabolische types'. Dit zou een belangrijke stap in de ontwikkeling van gepersonaliseerde voeding kunnen zijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.