Isoflavonen, borst- en baarmoederkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Onderzoek bij apen laat zien dat voeding rijk aan isoflavonen, zoals soja, de kans op borst- en baarmoederkanker niet vergroot. Het oestrogeenprofiel doet vermoeden dat de kans op borstkanker verkleind wordt.
Bij 179 postmenopauzale apen waren de eierstokken verwijderd (ovariotomie). Verdeeld over drie groepen kregen ze gedurende het onderzoek dagelijks een dieet met isoflavonenarme sojaeiwitisolaat(SEI-), SEI met daarin 129 mg isoflavonen (SEI+) of isoflavonenarme SEI met oestrogeen (geconjugeerd paardenoestrogeen).
In de oestrogeengroep waren de tumormarkers verhoogd vergeleken met die in de beide andere groepen. Tussen deze twee laatste was geen verschil in de markers. Wel waren in de SEI+ groep de concentraties estron en estradiol significant lager dan in de SEI- groep, hetgeen duidt op een lagere kans op borsttumoren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.