Italianen weren ‘gekweekt’ voedsel

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

In Italië is een wetsvoorstel aangenomen dat de productie en verkoop van 'synthetisch' (dier)voedsel verbiedt. Het wetsvoorstel werd door de Senaat aangenomen met een overgrote meerderheid van de stemmen (93) vóór, 28 stemmen tegen en 33 onthoudingen. 

Met synthetisch voedsel worden levensmiddelen bedoeld die gebaseerd zijn op celculturen. In plaats van echte grond, wordt het voedsel gekweekt in een laboratorium op een groeimedium dat bestaat uit chemicaliën en voedingsstoffen zoals koolhydraten, vetten, eiwitten en zout. Zo wordt kweekvlees geproduceerd uit stamcellen van dieren. 

Synthetisch geproduceerde voeding is gerelateerd aan maar liefst 53 potentiële gezondheidsrisico’s die variëren van allergieën tot tumoren. Synthetisch voedsel heeft bovendien nadelige effecten op het milieu. Uit onderzoek blijkt dat het opwarmingseffect van kweekvlees 4 tot 25 keer hoger ligt dan van traditioneel rundvlees. 

Onder de Italiaanse bevolking is het verzet tegen synthetisch voedsel nog sterker dan in het parlement. Maar liefst 74% van de Italianen steunen het wetsvoorstel. Het wetsvoorstel bevat onder andere een regel die de benaming ‘vlees’ verbiedt voor voedingsmiddelen verkregen uit plantaardige eiwitten. Ook wil het parlement dat in het voorstel wordt opgenomen dat producten uit het laboratorium niet gelijkgesteld kunnen worden met voedsel, maar gerelateerd worden aan farmaceutische producten.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.