Jongvolwassenen met overgewicht gebaat bij antioxidanten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met antioxidanten is gunstig voor jongvolwassenen met overgewicht. Het leidt tot verbetering van verschillende risicofactoren voor suikerziekte en hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit de resultaten van een Amerikaanse studie.
Het onderzoek betrof een groep van 48 jongvolwassenen met overgewicht en met een normaal lichaamsgewicht. De leeftijden varieerden van 18 tot 30 jaar. De ene helft werd gedurende 8 weken dagelijks gesuppleerd met antioxidanten, 800 IE vitamine E, 500 mg vitamine C en 10 mg bètacaroteen. De anderen kregen een placebo.
Bij aanvang bleek de gesuppleerde groep met overgewicht, vergeleken met de te zware proefpersonen op placebo, een verminderde insulinegevoeligheid te hebben. Een bepaalde test liet na 8 weken een gunstige stijging zien van 15%. Daarnaast bleek er een daling van de concentratie adhesie-eiwitten, die een rol spelen bij immuunreacties. Ook geeft een daling een verminderd risico van atherosclerose aan. In beide groepen, met en zonder overgewicht, bleek antioxidantensuppletie tot een verminderde oxidatieve stress en een verhoogde bloedwaarde voor adiponectine te leiden. Ook dit zijn gunstige effecten die verband houden met een verlaagd risico van hart -en vaatziekten en suikerziekte.
Langetermijnstudies zijn nodig om te bepalen of suppletie met antioxidanten de ontwikkeling van atherosclerose en suikerziekte op latere leeftijd kan helpen voorkomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen