Joodsuppletie tegen straling

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Blootstelling van kinderen aan radioactief jood vergroot de kans op schildklierkanker. Zowel een joodtekort als joodsuppletie hebben invloed op het risico. Dit zijn de conclusies van Franse onderzoekers.
Het onderzoek werd uitgevoerd bij personen die tijdens de ramp met de kernreactor in Chernobyl in 1986 jonger waren dan vijftien jaar en aan de straling hadden blootgestaan. Hiervoor werden 276 personen met schildklierkanker vergeleken met 1300 kankervrije personen. De hoogte van de dosis straling waaraan ze waren blootgesteld, werd bepaald aan de hand van de eetgewoontes op het moment van het ongeluk en in de daarop volgende dagen, weken en jaren. De vermoedelijke hoeveelheid stabiel jodium, aanwezig in de schildklier, werd ook bepaald.
Er werd een sterke relatie gevonden tussen de hoeveelheid opgelopen straling en het risico van schildklierkanker. Hoe meer straling, hoe groter het risico. Het risico was drie keer hoger in gebieden waar een tekort was aan jodium dan in andere gebieden. In gebieden waar na het ongeluk kaliumjodide was verstrekt als supplement bleek het risico een derde te zijn van dat in gebieden waar geen kaliumjodide was verstrekt.
Het verstrekken van een joodsupplement aan bevolkingsgroepen met een joodtekort kan het risico van schildklierkanker veroorzaakt door straling na een ongeval of een medisch onderzoek aanzienlijk verkleinen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.