Kaliummagnesiumcitraat verlaagt kans op nierstenen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met kaliummagnesiumcitraat (KMg-citraat) verlaagt de kans op nierstenen.
Dit bleek uit een studie met 20 personen met normale concentraties calcium en urinezuur in de urine. Ze hielden 5 weken strikte bedrust. Voor en tijdens deze periode werden ze, in willekeurige groepen verdeeld, dagelijks gesuppleerd met 1640 mg kalium en 250 mg magnesium in de vorm van KMg-citraat of een placebo. De voeding tijdens deze periode bestond uit een dieet dat per dag 2300 mg natrium, 800 mg calcium en 0,8 g dierlijke eiwitten per kg lichaamsgewicht bevatte en een totale energetische waarde van 2200 kcal. Bloed- en urinemonsters werden geanalyseerd.
Uit de resultaten bleek dat bedrust de uitscheiding van calcium in de urine bij alle deelnemers verhoogde met 50 mg per dag. In de suppletiegroep echter, werd in de urine, vergeleken met de placebogroep, een verlaagde verzadiging met calciumoxalaat en een verlaagde concentratie ongedissocieerd urinezuur gemeten.
De onderzoekers verklaren het eerste door de chelatie van calcium met citraat waardoor minder calciumoxalaat kan worden gevormd. De verlaagde concentratie ongedissocieerd urinezuur wordt verklaard door de significant gestegen pH-waarde van de urine.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.