Kanker: vitamine C versterkt immuuntherapie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Intraveneuze toediening van een hoge dosis vitamine C heeft de potentie het effect van immuuntherapie met checkpointremmers bij kanker te versterken. 

Andersom is een goed werkend immuunsysteem noodzakelijk voor een optimale werking van vitamine C. Bij immuuntherapie binden checkpointremmers aan specifieke receptoren op immuuncellen of kankercellen. Hierdoor wordt het immuunsysteem geactiveerd en de tumor bestreden.

Uit het muizenexperiment bleek dat een optimaal werkend immuunsysteem noodzakelijk is om de volledige potentie te benutten van toediening van een hoge dosis vitamine C bij kanker. Dit werd aangetoond bij muizen met borsttumoren, dikkedarmkanker, alvleesklierkanker en melanomen. Vitamine C-infusie stimuleert de infiltratie van immuuncellen in de tumor. Tevens vertraagt het de tumorgroei via beïnvloeding van CD8 T-cellen. Bovendien stimuleert vitamine C de antitumorwerking van immuuntherapie met checkpointremmers bij verschillende vormen van kanker. 

Intraveneuze toediening van vitamine C heeft een antitumorwerking en er blijkt sprake van een interactie met immuuntherapie met checkpointremmers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen